Jest to moja kolejna propozycja na domową wędlinę, przekąskę czy też danie obiadowe.
Jak widać pieczeń wieprzowa ma wiele twarzy.
Gorąco polecam:)))
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
100 g wędzonej słoniny
1 biała cebula
1 duża główka czosnku
3 jajka
sól, pieprz
Wykonanie:
Słoninę i cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy słoninę, cebulę, czosnek, jajka oraz przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy dłońmi.
Przekładamy do keksówki lub innej foremki.
Mięsa starczy na sylikonową keksówkę i małe naczynko żaroodporne.
Pieczemy w 200 st. C funkcja góra-dół ok. 1,5 h, do zrumienienia.
Podajemy od razu na ciepło z ulubionymi warzywami,
lub zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i podajemy na zimno z musztardą czy z chrzanem.