19 listopada 2015

Karkówka pieczona z cebulą i pieczarkami




Chciałam się podzielić moim przepisem na pieczoną karkówkę.
Jest banalnie prosty, a mięso praktycznie robi się samo.
Nam jedynie pozostaje rozkoszować się pyszną i aromatyczną potrawą.


Składniki (ilość według uznania):

karkówka w plastrach
pieczarki
cebula
czosnek
sól
świeży rozmaryn
smalec

Dodatkowo: naczynie żaroodporne, folia aluminiowa


Wykonanie:

Mięso oprószam solą.
Dno naczynia smaruję smalcem, układam kilka gałązek rozmarynu.
Następnie układam na zakładkę plastry karkówki, tak aby zmieściły się w naczyniu.
Na mięsie układam obraną i pokrojoną cebulę, przecięte na pół pieczarki oraz obrane ząbki czosnku.

Całość zakrywam folią i piekę ok. 2 godziny (w zależności od ilości mięsa) w 250 st. C funkcja góra-dół, z tym że na ostatnie pół godziny odkrywam naczynie, polewam mięso wytworzonymi sokami, czosnek, pieczarki i cebulę odgarniam na boki i zostawiam do przyrumienienia.




Gotowe:)))