24 listopada 2015

Ciasto z plantanów




Dzięki mojemu mężowi stałam się szczęśliwą posiadaczką kilku plantanów od zielonych po czarne. 
Te czarne najbardziej dojrzałe i słodkie postanowiłam od razu wykorzystać do ciasta.
Wyszło pyszne idealnie wilgotne i w sam raz słodkie.
Polecam te owoce do wypieków i nie tylko, ponieważ są inne w smaku 
i bardziej soczyste od klasycznych bananów. 



Składniki:

5 czarnych plantanów
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
3 jajka
szczypta soli


Do kielicha wysokoobrotowego blendera wsypuję wiórki, miksuję na najwyższych obrotach aż wytrąci się tłuszcz, dodaję 4 pokrojone plantany, miksuję na gładką masę, dodaję sodę, sól, ocet, miksuję dalej. Na koniec wbijam jajka, masa musi być dość gęsta, więc jajka wbijam po jednym nie przerywając miksowania, cały czas kontroluję konsystencję ciasta.
Gotowe wykładam do sylikonowej keksówki.
Pozostawionego plantana kroję w plasterki i wciskam na wierzchu ciasta.

Piekę ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C funkcja góra-dół, 
do tzw. suchego patyczka.

Wyjmuję ostrożnie po częściowym wystudzeniu na kratkę.





Gotowe:)))