Smaczne, delikatne, lekko słodkawe, idealne jako samodzielne danie,
ale również jako dodatek np. do zupy kokosowej.
Składniki:
ale również jako dodatek np. do zupy kokosowej.
Składniki:
warzywa przed obraniem:
cukinia 555 g
batat 547 g
8 jaj
1/2 cebuli
2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka kurkumy
chilli do smaku
mąka kokosowa ok. 50 g
(ilość maki należy dostosować do wielkości jaj i pozostałego płynu)
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Cukinię i batata obieramy, ścieramy na drobnych oczkach na wiórki.
Posypujemy solą, mieszamy dłonią, przekładamy na sito i odciskamy z płynu.
Przekładamy do miski, dodajemy jajka, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawy
i mieszamy dokładnie mikserem.
Wsypujemy mąkę partiami, mieszamy, masa musi być dość gęsta.
Może być tak, że mąki dodamy mniej, ale równie dobrze możemy dodać więcej.
Lepimy placki rękami jak kotlety mielone, smażymy na rozgrzanym maśle na średnim ogniu.
Placki są delikatne, ale nie na tyle żeby nie dało się ich obrócić.
Polecam do wypróbowania:)))