7 listopada 2015

Daktylowiec z kawą i cynamonem




Daktyli nikomu nie trzeba przedstawiać, u nas wszyscy je uwielbiają za słodycz i oryginalny 
lekko orzechowy smak. Idealnie nadają się jako słodzik do wypieków, 
a z dodatkiem kawy i cynamonu stanowią idealne połączenie. 
Ciasto już na surowo smakowało wybornie, a kiedy się piekło to w domu rozchodził 
się aromat cynamonu i kawy.



Składniki:

200 g suszonych daktyli bez pestek
mocna kawa do namoczenia daktyli
1 łyżeczka cynamonu
400 g wiórków kokosowych
50 g orzechów włoskich
7 jajek
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu jabłkowego


Wykonanie:

Daktyle zalewamy gorącą kawą w takiej ilości aby zakryła daktyle, wsypujemy cynamon, 
mieszamy i odstawiamy do namoczenia na ok. 2 godziny.
Wiórki kokosowe wsypujemy do kielicha wysokoobrotowego blendera 
i miksujemy do wytrącenia się tłuszczu.
Dokładamy daktyle z kawą i cynamonem, miksujemy na gładko (nie jest to zbyt łatwe, 
bo masa jest dość sucha), zmniejszamy obroty i wbijamy kolejno po jednym jajku, 
ilość jajek jest uzależniona od ilości kawy, konsystencja ciasta musi być dość gęsta, 
więc miksujemy i obserwujemy.

Dodajemy sodę, ocet i orzechy, miksujemy do połączenia się i rozdrobnienia orzechów.

Gotowe ciasto przekładamy do foremki (u mnie sylikonowa, okrągła) 
i pieczemy w 180 st. C, funkcja góra - dół do suchego patyczka, 
w moim przypadku było to 35 minut.

Po upieczeniu wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po czym wyciągamy na talerz, smarujemy polewą i przystrajamy orzechami.


Polewa:

60 g oleju kokosowego
3 łyżeczki kakao (ok. 10 g.)
łyżka masła klarowanego
miód do smaku

Wszystkie składniki rozpuszczamy w malutkim rondelku, na malutkim ogniu,
odstawiamy do przestudzenia.


Dodatkowo: orzechy włoskie




Smacznego:))))