9 listopada 2015

Schab nadziewany suszonymi owocami




Wyjątkowy przepis na soczystą pieczeń.
Proste w przygotowaniu, wyśmienite mięso na świąteczny stół i na niedzielny obiad,
a także na przyjęcie znajomych lub przyjaciół.



Składniki:

+/- 1 kg schabu
dwie garście suszonych owoców nie siarkowanych
(u mnie śliwki i morele)

sól do smaku
tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Schab oczyszczamy ze zbędnych błonek.
Długim i wąskim nożem nacinamy otwór przez środek mięsa.
Owoce kroimy w paski, kostkę jak kto woli.
Nadziewamy mięso, solimy i odstawiamy na ok. 1 godzinę tak aby smaki się przegryzły.

W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz.
Obsmażamy schab na rumiano z każdej strony, po czym zmniejszamy płomień, 
przykrywamy naczynie i dusimy ok. 1 - 1,5 h. w zależności od wielkości mięsa.
Obracamy mięso w czasie duszenia.
Odstawiamy w brytfannie do całkowitego wystudzenia.

Schab wychodzi mięciutki i soczysty dzięki obsmażeniu go,
ten proces zamyka wszystkie soki w mięsie i zapobiega ich utracie w czasie duszenia.

Kroimy w plastry.


Gotowe:)))