4 lipca 2017

Łosoś w sosie koperkowo - porowym /wyk. w TM/




Składniki:

ok. 400 g łososia
przyprawa sumak
sól
600 g wody
0,5 łyżeczki soli
ok. 250 g młodej marchewki /1 pęczek/
1 por bez ciemnozielonej części /ok. 120 g/
ok. 140 g fasoli szparagowej 
0,5 pęczka koperku
papier do pieczenia
łyżka masła klarowanego
60 g śmietanki kokosowej + 40 g wody
sól, pieprz


Wykonanie:

Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć sumakiem, oprószyć solą.
Płat ryby pokroić na trzy części.
Na przystawkę varomy ułożyć odpowiednio przycięty papier do pieczenia.
Na papierze ułożyć kawałki ryby, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pół łyżeczki soli, włożyć koszyczek,
do koszyczka umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę.
Nałożyć pokrywę, ustawić varomę, dodać pokrojony na kawałki por 
oraz umytą i pokrojoną fasolkę.
Gotować 40 min. / varoma / obr. 1.
Po 20 minutach do varomy dostawić przystawkę z łososiem.
Dokończyć gotowanie.

Zdjąć varomę, za pomocą kopystki wyjąć koszyczek z marchewkami, odstawić.
Do naczynia miksującego dodać posiekany koperek, uparowany por, masło, 
śmietankę kokosową i wodę, zmiksować na gładko 20 s / obr. 7.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać.




;*