Uwielbiamy śledzie w zalewie słodko kwaśnej nie tylko na Święta, ale i na co dzień.
Nie podaję ilości składników, ponieważ wszystko jest uzależnione od okoliczności,
a zalewę robię na tzw. oko, ma być wystarczająco słodka, kwaśna, słona i pieprzna.
Składniki:
śledzie wypatroszone
mąka kokosowa
cebula
ziele angielskie
listki laurowe
tłuszcz do smażenia
zalewa: 1 l wody, 0,5 l octu jabłkowego
do smaku: sól, pieprz, miód
Śledzie umyć, obtoczyć w mące, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na patelni rozpuścić tłuszcz, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka,
dodać ziele angielskie i listki laurowe, zalać wodą i octem, zagotować, doprawić do smaku.
Gorącą zalewą zalać ryby i odstawić.
dodać ziele angielskie i listki laurowe, zalać wodą i octem, zagotować, doprawić do smaku.
Gorącą zalewą zalać ryby i odstawić.
Smacznego:*