Składki:
3 bardzo dojrzałe banany
6 jajek
50 g mąki kokosowej
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki sody
masło klarowane do smażenia
200 g suszonych daktyli bez pestek
woda
Banany obrać, pokroić, zmiksować na papkę.
Dodać jajka, mąkę, cynamon i sodę, dokładnie wymieszać.
Odstawić na chwilę, aby mąka wchłonęła całą wilgoć.
Na dużej patelni rozgrzać masło, smażyć na średnim ogniu niewielkie placki.
Placuszki wychodzą dość delikatne, ale zwarte i należy ostrożnie je przewracać.
W między czasie przygotować mus.
Daktyle pokroić jak najdrobniej, przełożyć do rondla, zalać wodą, gotować do miękkości.
Uzupełnić wodą to co odparuje.
Miękkie daktyle zmiksować na gładko, wodą uregulować konsystencję.
Gotowym musem polać placki.
Podawać na ciepło.
Moim zdaniem cynamon jest zbędnym dodatkiem, ale to jak zwykle sprawa gustu.
;*