13 stycznia 2016

Polędwica wieprzowa w sosie z zielonego pieprzu




Potrawa prosta w przygotowaniu, wbrew pozorom robi się szybko,
jak już mamy zamarynowane mięso.
Nie pozostaje mi nic innego jak namówić do zrobienia tego rodzaju mięsa, 
ponieważ smak sosu ... słodko - ostry wydaje się być idealny do polędwicy.



Składniki:

1 polędwica wieprzowa ok. 700 g 
sól
smalec wołowy do smażenia

Sos:
250 ml. czystego bulionu wołowego
250 ml. pół słodkiego białego wina
250 ml. mleka kokosowego
1 łyżka ostrej musztardy (klik)
1 łyżka miodu
2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu, odcedzonego z zalewy
1 łyżka masła klarowanego
sól

Mięso oczyścić z błon, oprószyć solą i odstawić.

Przygotować sos.
Do garnuszka wlać bulion, wino i mleko.
Zagotować, zredukować o połowę.
Dodać resztę składników sosu, gotować, aż całość zgęstnieje, doprawić solą do smaku.

Na końcówce gotowania się sosu obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony na dużym ogniu.
Polędwica w środku powinna być surowa.
Obsmażoną wyjąć na deskę do krojenia, odczekać chwilę żeby odpoczęła i lekko przestygła.
W tym czasie przelać sos na patelnię po smażeniu mięsa, zagotować, zmniejszyć płomień.
Polędwicę pokroić w plastry, przełożyć do sosu, gotować chwilę, aż przestanie być surowa.

;*