Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 bardzo duży por - biała część
1/2 ostrej papryczki chilli z pestkami
1 l. mleka kokosowego
kawałek imbiru
garść posiekanej świeżej kolendry
masło klarowane
masło klarowane
do smaku: sól, kozieradka, papryka ostra
Piersi pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, kozieradką i ostrą papryką, wymieszać i odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać masło, przełożyć mięso i obsmażyć ciągle mieszając
tylko do momentu aż zetnie się w nim białko.
Por pokroić w piórka, dodać do kurczaka, smażyć na średnim ogniu aż zmięknie.
Imbir i papryczkę chilli pokroić w kostkę, dodać do reszty, zamieszać.
Całość zalać mlekiem, zagotować, przykryć przykrywką i dusić do miękkości na małym płomieniu.
Ewentualnie doprawić jeszcze solą.
Przed podaniem posypać potrawę kolendrą.
Kurczak wyszedł lekko ostry a por naturalnie zagęścił sos.
Można go podać solo, z ryżem jak ktoś może lub z ugotowanymi czy blanszowanymi warzywami.
;*