11 lutego 2016

Wołowina wolno pieczona




Jest to najlepszy sposób na pieczeń.
Mięso wychodzi bardzo delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach.
Dodatek warzyw tylko wzbogaca smak co tym bardziej zachęca do jedzenia.
Jakie warzywa i ich ilość jest sprawą indywidualną, co kto lubi niech dodaje.
Mięso piecze się we własnym sosie plus to co oddadzą od siebie warzywa, 
dlatego nie potrzeba podlewać wodą.
Gorąco polecam***


Składniki:

ok. 1 kg kawałek wołowiny
sól
warzywa: papryka słodka - 2 szt.
papryka ostra - 1 szt.
biała część pora
1-2 ząbki czosnku
kilka pieczarek 
smalec do smażenia

naczynie do pieczenia, u mnie żeliwna brytfanna.

Mięso umyć, oprószyć solą i odłożyć na kilka godzin.
Następnie w brytfannie rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na złoto 
z każdej strony na dużym ogniu.
Wyłączyć gaz, do mięsa dodać umyte i pokrojone warzywa, 
szczelnie okryć folią aluminiową i zakryć przykrywką.
Jest to jedyny warunek aby nie odparowały płyny, które wytworzą się podczas pieczenia.
Piec w 80 st. C 10-12 godzin.
Ja wstawiam na noc, ale równie dobrze można mięso zasolić na noc, 
a rano wstawić i upiec na objad, co prawda nie będzie to już tak długo, 
ale myślę, że nie powinno wyjść dużo gorsze. 

;*