Kolejna propozycja na wolno i długo pieczone mięsiwo, tym razem jest to schab.
W brew moim obawom mięsko wyszło soczyste, miękkie po prostu pyszne.
I tak jak w przypadku wołowiny dodatek warzyw jest tu sprawą indywidualną.
Składniki:
ok. 1 kilogram schabu
sól
warzywa: papryka ostra - 1 szt.
kilka brązowych pieczarek
duża biała cebula - 1 szt.
3 marchewki
smalec
naczynie żaroodporne
Mięso umyć, oprószyć solą, odstawić do przegryzienia.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć schab na rumiano.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć umytymi i pokrojonymi warzywami.
Szczelnie owinąć folią aluminiową, przykryć przykrywką.
Piec w 80 st. C 10 godzin.
Nie zaglądać, nie podlewać wodą, zarówno mięso jak i warzywa
puszczą wystarczająco dużo soków.
;*