25 lutego 2016

Zrazy wołowe





Składniki:

wołowina - u mnie 8 plastrów z części krzyżowej
wędzony boczek 
cebula - 2 szt.
ogórki kiszone - 2 duże
wykałaczki
sól, pieprz
smalec

dodatkowo do sosu: cebula, kawałek wędzonego boczku, kawałek świeżego imbiru

Ilość składników należy dostosować do tego ile sztuk gotowych zrazów chcemy otrzymać.

Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy dość cieńko.
Boczek pokroić w słupki, cebulę w piórka, ogórki w kostkę.
Na brzegu każdego plastra ułożyć po trochu boczku, cebuli i ogórka.
To ile farszu będzie w zrazie zależy nie tylko od naszych upodobań, ale również od wielkości plastra mięsa.
Zwinąć jak gołąbki, mięsce łączenia spiąć wykałaczką lub dwiema w zależności od wielkości zraza.

Na dużej patelni rozgrzać odrobinę smalu, obsmażyć zrazy z każdej strony 
zaczynając od ułożenia ich łączeniem do dołu.
Obsmażone zdjąć z patelni.

Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę smalu, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka,
wędzony boczek pokrojony w słupki, oraz imbir pokrojony w kosteczkę.
Jeżeli zostanie trochę nadzienia, to należy go wykorzystać do zrobienia sosu, niczego nie wyrzucamy,
jedynie możemy pomniejszyć ilość cebuli i boczku, która jest przeznaczona do zrobienia sosu.
Całość chwilę smażyć ciągle mieszając, przełożyć zrazy, zalać wodą, przykryć 
i dusić na malutkim ogniu do miękkości, na samym końcu doprawić solą i pieprzem.

Jako dodatek mogą posłużyć blanszowane na maśle warzywa, u mnie cebula, zielona część selera,
cukinia, papryka, szpinak oraz kiełki brokuła, całość doprawiona mieszanką ziół bez soli.

;*