29 lutego 2016

Polędwica słodko-ostra




Składniki:

polędwica wieprzowa ok. 800 g
garść suszonej żurawiny
garść suszonych daktyli bez pestek
1 średnia biała cebula
1 czerwona ostra papryczka
smalec
masło klarowane
sól

Polędwicę oczyścić z błon, oprószyć solą odstawić na godzinę.
Na patelni rozpuścić smalec, obsmażyć polędwicę na rumiano z każdej strony na dużym ogniu.
Wyłączyć gaz i zostawić mięso na patelni żeby odpoczęło.
Następnie zdjąć, odłożyć i na tej samej patelni rozpuścić odrobinę masła klarowanego.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na maśle.
Dodać posiekaną papryczkę.
(w zależności od upodobań i ostrości papryczki, pestki usunąć lub zostawić).
Owoce posiekać, dodać do reszty.
Całość chwilę smażyć na średnim ogniu, po czym zalać wodą tylko do poziomu zawartości patelni.
Zagotować. 
Polędwice pokroić w plastry, ułożyć na gotującym się sosie, zmniejszyć płomień, 
zakryć i dusić tylko do momentu aż polędwica przestanie być surowa.
Ewentualnie doprawić solą.

;*