2 grudnia 2015

Schabowe zawijaski z suszoną śliwką




Idealna przekąska, prosta i szybka w przygotowaniu.
Gorąco polecam:)))


Składniki:

schab w plastrach 
szynka szwarcwaldzka w plastrach
suszone śliwki
sól
wykałaczki
oliwa z oliwek


Wykonanie:

Ilość składników należy dostosować do ilości biesiadników.

Kotlety schabowe rozbijam najcieniej jak potrafię, ale uważam żeby nie porozrywać mięsa.
Oprószam solą.
Na każdy plaster mięsa układam plaster szynki, jedną śliwkę i zawijam jak gołąbka.
Miejsce łączenia spinam wykałaczką.
Tak przygotowane zawijaski smażę na oliwie na małym ogniu pod przykryciem.
Podaje na zimno, ale równie dobrze można i na ciepło.

Wiem, że oliwa z oliwek nie jest najlepszym rozwiązaniem, lepszy byłby smalec,
ale w przypadku gdy podajemy zawijaski na zimno smalec, który pozostanie na potrawie i twardnieje wygląda, według mnie oczywiście, nieestetycznie, ale w momencie kiedy podalibyśmy je na ciepło to jak najbardziej smażymy na smalcu.


Gotowe:)))