Idealna przekąska, prosta i szybka w przygotowaniu.
Gorąco polecam:)))
Składniki:
schab w plastrach
szynka szwarcwaldzka w plastrach
suszone śliwki
sól
wykałaczki
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ilość składników należy dostosować do ilości biesiadników.
Kotlety schabowe rozbijam najcieniej jak potrafię, ale uważam żeby nie porozrywać mięsa.
Oprószam solą.
Na każdy plaster mięsa układam plaster szynki, jedną śliwkę i zawijam jak gołąbka.
Miejsce łączenia spinam wykałaczką.
Tak przygotowane zawijaski smażę na oliwie na małym ogniu pod przykryciem.
Podaje na zimno, ale równie dobrze można i na ciepło.
Wiem, że oliwa z oliwek nie jest najlepszym rozwiązaniem, lepszy byłby smalec,
ale w przypadku gdy podajemy zawijaski na zimno smalec, który pozostanie na potrawie i twardnieje wygląda, według mnie oczywiście, nieestetycznie, ale w momencie kiedy podalibyśmy je na ciepło to jak najbardziej smażymy na smalcu.
Wiem, że oliwa z oliwek nie jest najlepszym rozwiązaniem, lepszy byłby smalec,
ale w przypadku gdy podajemy zawijaski na zimno smalec, który pozostanie na potrawie i twardnieje wygląda, według mnie oczywiście, nieestetycznie, ale w momencie kiedy podalibyśmy je na ciepło to jak najbardziej smażymy na smalcu.
Gotowe:)))