21 grudnia 2015

Keks z bakaliami




Ten przepis jest zaciągnięty z internetu, dostosowany do moich potrzeb.
Polecam do wypróbowania:)))


Składniki:

8 jajek
200 g miodu
100 g masła klarowanego
1 łyżeczka sproszkowanej wanilii
120 g mąki kokosowej + do obtoczenia bakalii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
300 g bakalii


keksówka sylikonowa


lukier:

80 g pasty kokosowej
15 g miodu


pół łyżeczki wanilii sproszkowanej
30 g klarowanego masła
ok. 40 g wody

Wszystkie składniki rozpuszczam na małym ogniu.
Wodą reguluję konsystencję.


Wykonanie:

Jajka ubijam z miodem, dodaje masło, miksuję na puszysto.
Dodaje wanilię, sodę, ocet, sól, mąkę i na koniec pokrojone i obtoczone w mące bakalie.
Mieszam, przekładam do keksówki i piekę w 180 st. C ok. 1 godzinę.
Po całkowitym wystudzeniu smaruję lukrem i oprószam zmielonymi migdałami.


Gotowe:)))