5 grudnia 2015

Krem z brokuła




Składniki:

1,5 - 2 l. czysty bulion wołowy
3 - 4 marchewki w zależności od wielkości
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kawałek imbiru
1 brokuł 

sól, mleko kokosowe


Wykonanie:

Marchewki, pietruszkę i seler obieram, myję i kroję na kawałki.
Pora przecinam wzdłuż, dokładnie myję i kroję.
Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, gotuję do miękkości.
Dodaję obrany i pokrojony imbir, oraz brokuł, gotuję jeszcze jakieś 5 minut,
brokuł ma być zielony i lekko twardawy.
Całość miksuję blenderem na gładko, solę do smaku, zabielam mlekiem,
ewentualnie uzupełniam płyn jak uznam, że zupa jest zbyt gęsta. 
Tym razem dodałam posiekany lubczyk.


Gotowe:)))