Przepis na to mega pyszne ciasto jest od Ani "Moje smaki paleo", oczywiście z moimi zmianami.
Gorąco polecam;)))
Składniki na foremkę 21 cm średnicy i 5 cm wysokości:
4 jajka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli himalajskiej
4 łyżki mielonego maku
100 g smalcu gęsiego
150 g mąki migdałowej
50 g mąki kasztanowej
garść rodzynek
lukier:
80 g pasty kokosowej
15 g miodu
pół łyżeczki wanilii sproszkowanej
30 g klarowanego masła
ok. 40 g wody
Wszystkie składniki rozpuszczam na małym ogniu.
Wodą reguluję konsystencję.
30 g klarowanego masła
ok. 40 g wody
Wszystkie składniki rozpuszczam na małym ogniu.
Wodą reguluję konsystencję.
Wykonanie:
Jajka wbijam do kielicha wysokoobrotowego blendera, dodaję miód i miksuję na puszysto,
zmniejszam obroty i nie przerywając miksowania dodaję smalec, mak, sól, ocet, sodę i obie mąki, miksuję do połączenia, na koniec dodaję rodzynki i delikatnie mieszam.
Piekę ok. 40 min w 180 st. C.
Po całkowitym wystudzeniu smaruję lukrem i oprószam zmielonym makiem.
Smacznego:)))