23 marca 2016

Kuleczki kakaowo - kawowe





Pyszne, nie za słodkie kuleczki, idealne do podjadania, ale nie za często!!!
U mnie na Święta.... więc muszę schować ;-)


Składniki:

500 g suszonych owoców (daktyle, figi, morele, śliwki)
340 g świeżo zaparzonej kawy bez fusów
szczypta soli
60 g wiórków kokosowych
100 g płynnego oleju kokosowego
1 łyżka wódki lub spirytusu
30 g kakao
120 g mąki kokosowej

Dodatkowo: kakao do obtoczenia


Owoce włożyć do kielicha wysokoobrotowego blendera, zalać gorącą kawą 
i zostawić do namoczenia na ok. 1 godzinę. 
Zmiksować na gładką masę, dodać wszystkie składniki oprócz mąki kokosowej, 
zmiksować dokładnie, na koniec partiami wsypać mąkę kokosową, 
masa musi być bardzo gęsta. 
Może tak się stać, że blender nie da rady mieszać masy 
i wtedy trzeba ją wyjąć na duży płaski talerz i dokończyć mieszanie ręcznie. 
Z powstałej masy za pomocą wilgotnych dłoni odrywać małe kawałki i lepić kulki.
Na koniec wszystkie obtoczyć w kakao.
Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

;*