10 marca 2016

Żeberka wolno pieczone z warzywami





Lubicie żeberka? My bardzo, dlatego namawiam do wypróbowania tego przepisu.
Mięso praktycznie robi się samo, a dodatki dopełniają całość.
Mięso wychodzi miękkie i soczyste zarazem, wręcz się rozpada przy nakładaniu.
Dodatek cukru kokosowego nadaje lekko karmelowy posmak.
Dla mnie pycha !!!!
Ilość mięsa i warzyw można regulować według potrzeb.


Składniki:

2 paski żeberek
6 marchewek
2 pietruszki
1 mały seler
3 białe części pora

do smaku: sól, cukier kokosowy

dodatkowo: rękaw do pieczenia


Żeberka pokroić na kawałki, oprószyć solą i cukrem kokosowym.
Przełożyć do rękawa do pieczenia.
Warzywa obrać, umyć, pokroić na kawałki, dołożyć do mięsa.
Związać końce rękawa, przemieszać zawartość.
Ułożyć na blachę z piekarnika.
Piec w 100 st. C. ok. 12 godzin.
Ja zawsze wstawiam mięso na noc, a na drugi dzień tylko odgrzewam.

;*