Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, zamiast karkówki można dać inny wieprzowy kawałek,
np. łopatkę czy szynkę. Mięso wychodzi kruche, ale nie rozpada podczas duszenia.
np. łopatkę czy szynkę. Mięso wychodzi kruche, ale nie rozpada podczas duszenia.
Składniki:
ok. 600 g karkówki
3 średnie cebule
1 mała cukinia
1 mała cukinia
olej kokosowy do smażenia
2 szkl. mleka kokosowego
2 szkl. passaty pomidorowej
do smaku: 1 płaska łyżka cukru kokosowego, sól, ostra czerwona papryka, rozmaryn.
Karkówkę pokroić w paski, krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę.
Zalać mlekiem i passatą, zagotować.
Doprawić do smaku, przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu do miękkości.
Na koniec dodać pokrojoną cukinię, dusić jeszcze chwilę.
Na koniec dodać pokrojoną cukinię, dusić jeszcze chwilę.
;*