11 marca 2016

Gulasz z karkówki w sosie kokosowo - pomidorowym




Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, zamiast karkówki można dać inny wieprzowy kawałek,
np. łopatkę czy szynkę. Mięso wychodzi kruche, ale nie rozpada podczas duszenia.


Składniki:

ok. 600 g karkówki
3 średnie cebule
1 mała cukinia
olej kokosowy do smażenia
2 szkl. mleka kokosowego
2 szkl. passaty pomidorowej

do smaku: 1 płaska łyżka cukru kokosowego, sól, ostra czerwona papryka, rozmaryn.


Karkówkę pokroić w paski, krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym.
Dodać pokrojoną w piórka cebulę.
Zalać mlekiem i passatą, zagotować.
Doprawić do smaku, przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu do miękkości.
Na koniec dodać pokrojoną cukinię, dusić jeszcze chwilę.

;*