5 sierpnia 2015

Piersi nadziane szpinakiem





Składniki:

3 duże piersi kurze
opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
1 duży ząbek czosnku

masło klarowane

do smaku: sól, pieprz, kurkuma


Wykonanie:

Szpinak odmrażam na sicie.
Na patelni rozgrzewam masło, czosnek kroję w drobną kostkę i podsmażam delikatnie na maśle.
Szpinak porządnie odciskam z wody, przekładam na patelnię i chwilę duszę, 
doprawiam do smaku solą i pieprzem, odstawiam do przestudzenia.

W piersiach robię kieszonkę nożem, staram się nie przedziurawić mięsa, nadziewam szpinakiem, ale nie do końca. Oprószam solą, pieprzem i kurkumą, odkładam na 1 godzinę do przegryzienia.
Następnie na patelni rozgrzewam masło, obsmażam piersi z każdej strony na rumiano,
zmniejszam płomień i duszę pod przykryciem do miękkości ok. 0,5 godziny,
zawsze sprawdzam czy mięso jest już miękkie.

Podaję z sałatką z pomidora, awokado, cebuli, czerwonej papryki, mango, świeżej kolendry, orzechów włoskich, przyprawioną oliwą truflową, solą i pieprzem.




Smacznego:)))