9 sierpnia 2015

Pieczeń ze schabu z kurkami i kapustą na wędzące




Składniki:

1,7 kg schabu

400 g kurek
1 cebula 
sól, pieprz do smaku
smalec do smażenia

1/2 główki świeżej kapusty
kawałek wędzonej słoniny
sól, pieprz do smaku


Marynata do mięsa:

60 g smalcu
20 g drobnej soli
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżeczki ostrego chrzanu 
2 łyżeczki suszonego tymianku


Wykonanie:

Do małego garnuszka przekładam składniki marynaty, 
rozgrzewam przez chwilę na małym ogniu i mieszam do połączenia.
Mięso myję osuszam i nacieram równomiernie marynatą, odstawiam na noc.

Brytfannę rozgrzewam z łyżką smalcu.
Mięso obsmażam z obu stron, podlewam odrobiną wody, 
przykrywam, zmniejszam płomień i duszę ok. 1 h.
W między czasie opłukuję kurki, większe kroję a mniejsze zostawiam.
Cebulę kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam smalec, szklę cebulę, dodaję kurki, 
oprószam solą i pieprzem do smaku.
Smażę jakieś 5 minut.

Pod koniec duszenia się schabu dodaję do niego usmażone kurki i jeszcze chwilę duszę, 
tak aby mięso przeszło smakiem grzybów.
Wyłączam gaz i pozwalam mięsu odpocząć.

Patelnię po kurkach rozgrzewam, słoninę kroję w drobną kostkę i smażę robiąc skwarki.
Kapustę szatkuję, przekładam na patelnię 
i mieszając duszę na małym ogniu do ulubionej miękkości.

Schab wyciągam na deskę, kroję w plastry, podaję z kurkami oraz kapustą.


Smacznego:)))