Składniki:
1,7 kg schabu
400 g kurek
1 cebula
sól, pieprz do smaku
smalec do smażenia
1/2 główki świeżej kapusty
kawałek wędzonej słoniny
sól, pieprz do smaku
Marynata do mięsa:
60 g smalcu
20 g drobnej soli
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżeczki ostrego chrzanu
2 łyżeczki suszonego tymianku
Wykonanie:
Do małego garnuszka przekładam składniki marynaty,
rozgrzewam przez chwilę na małym ogniu i mieszam do połączenia.
Mięso myję osuszam i nacieram równomiernie marynatą, odstawiam na noc.
Brytfannę rozgrzewam z łyżką smalcu.
Mięso obsmażam z obu stron, podlewam odrobiną wody,
przykrywam, zmniejszam płomień i duszę ok. 1 h.
W między czasie opłukuję kurki, większe kroję a mniejsze zostawiam.
Cebulę kroję w kostkę.
Na patelni rozgrzewam smalec, szklę cebulę, dodaję kurki,
oprószam solą i pieprzem do smaku.
Smażę jakieś 5 minut.
Pod koniec duszenia się schabu dodaję do niego usmażone kurki i jeszcze chwilę duszę,
tak aby mięso przeszło smakiem grzybów.
Wyłączam gaz i pozwalam mięsu odpocząć.
Patelnię po kurkach rozgrzewam, słoninę kroję w drobną kostkę i smażę robiąc skwarki.
Kapustę szatkuję, przekładam na patelnię
i mieszając duszę na małym ogniu do ulubionej miękkości.
Schab wyciągam na deskę, kroję w plastry, podaję z kurkami oraz kapustą.
Smacznego:)))