5 października 2014

Chleb orkiszowy, foremkowy, prawie jak tostowy




Składniki:

500 g mąki orkiszowej typ 700
10 g drożdży suchych
10 g soli
10 g syropu z agawy
15 g oliwy z oliwek
50 g otrębów orkiszowych
200 g mleka + do posmarowania
300 g wody

Wszystkie składniki odważam w misce, dokładnie mieszam drewnianą łyżką, przekładam do sylikonowej keksówki,
smaruję wierzch mlekiem za pomocą sylikonowego pędzelka.
Wkładam do nagrzanego na 40 st. C piekarnika.
Jak wyrośnie i zrówna się z foremką to zwiększam temperaturę do 220 st. C i piekę ok. 45 minut,
do zrumienienia.

Ciasto nie potrzebuje wcześniejszego wyrastania, więc jest świetną alternatywą dla tych co nie lubią czekać,
albo zwyczajnie nie mają na to czasu.

Polecam.





SMACZNEGO!!!