1 października 2014

Zupa z czerwonej soczewicy




Składniki:

200g czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g pomidorów z puszki lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, biała część pora
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz

Przygotowanie:

Do rondla o grubym dnie włożyć pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek, 
chwilę podsmażyć na odrobinie oleju.
Umytą i obraną włoszczyznę zetrzeć na drobnych oczkach, dodać do garnka.
Zalać wodą i ugotować do miękkości.
Dodać opłukaną soczewicę i pomidory z puszki.
Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 25 minut aż soczewica będzie miękka.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Można dodać śmietanę, jogurt, grzanki lub ugotowany makaron.

Nam jednak najbardziej smakuje bez dodatków.




Smacznego;)