To danie może być zarówno przekąską jak i daniem głównym,
wystarczy tylko zwiększyć ilość składników na talerzu.
Panierka, którą przedstawiam jest bardzo prosta do wykonania po warunkiem,
że nie ma się uczulenia na któryś ze składników.
że nie ma się uczulenia na któryś ze składników.
Składniki:
dwie piersi kurze
sól
3 jajka
3 łyżeczki wiórek kokosowych
tłuszcz do smażenia
ulubione przyprawy (u mnie): kurkuma i kozieradka po jednej łyżeczce
Wykonanie:
Z każdej piersi odcinam polędwiczkę i przecinam wzdłuż na dwa kotlety.
Dzięki temu zabiegowi z jednej piersi otrzymuję trzy kotlety różnej wielkości i grubości.
Zaoszczędzam sobie również rozbijania tłuczkiem.
Mięso oprószam solą, odstawiam na kilka minut do przegryzienia.
Do miski wbijam jajka, dodaję przyprawy i wiórki kokosowe, porządnie roztrzepuję widelcem.
Rozgrzewam patelnię z tłuszczem, zmniejszam gaz na maksa.
Kotlety moczę w jajku, układam na patelni i smażę na złoto z każdej strony.
Podaję z sałatą: sałata lodowa, awokado, kolendra, polaną oliwą,
octem jabłkowym, oprószoną solą i pieprzem.
octem jabłkowym, oprószoną solą i pieprzem.
Gotowe:)))