Kolejny sposób na przemycenie warzyw.
Tym razem marchewka i gałązki młodego selera naciowego.
Tym razem marchewka i gałązki młodego selera naciowego.
Sos gęsty od warzyw i jednocześnie pyszny.
Czy można chcieć czegoś więcej???
Składniki:
ok. 1 kg szynki wieprzowej
1 duża cebula
1 główka czosnku (wielkość w/g uznania)
4-5 marchewek
spora garść posiekanej zielonej części młodego selera
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
smalec wołowy do smażenia
Do smaku: sól, kurkuma, lubczyk suszony
Dodatkowo:
1/2 główki czerwonej kapusty
kawałek wędzonej słoniny
mała cebula
1 kalarepa
smalec wołowy
sól do smaku
Wykonanie:
Marchewki myję, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka,
dodaję posiekane zielone gałązki z młodego selera,
zalewam wodą tylko do wysokości warzyw
i gotuję al dente na dość dużym ogniu.
Miksuję blenderem.
Szynkę kroję w plastry, obsmażam z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu,
przekładam do odpowiednio dużego garnka.
Cebulę kroję w piórka, czosnek siekam i przekładam na patelnię po smażeniu mięsa,
chwilę smażę na łyżce smalcu, ciągle mieszając, uważam aby czosnek się nie przypalił.
Zalewam wodą, dodaję przyprawy, ziele angielskie, listki laurowe, zagotowuje.
Zmiksowane warzywa i zawartość patelni przelewam do garnka z mięsem.
Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam płomień i duszę pod przykryciem do miękkości.
Ewentualnie doprawiam jeszcze i uzupełniam płyn.
Na dużej patelni rozgrzewam smalec i podsmażam pokrojoną w kostkę słoninę,
dodaję pokrojoną w piórka cebulę i smażę do zeszklenia.
Kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w słupki.
Przekładam na patelnie, mieszam, solę, podlewam odrobiną wody,
przykrywam i duszę do miękkości.
Mieszam od czasu do czasu, kapusta ma praktycznie udusić się we własnym sosie,
więc wody dodaję naprawdę mało, na koniec jeszcze odrobinę doprawiam solą.
Gotowe:))))