5 października 2015

Przecier pomidorowo-warzywny




Idealny jako dodatek do mięs i warzyw, świetnie zastępuje sklepowe pomidorowe koncentraty.
A przy doprawieniu dodatkowym wyciśniętym czosnkiem 
czy jakąś ostrą przyprawą świetnie się sprawdzi zamiast ketchupu. 
Gorąco polecam:)))


Składniki:

5 kg pomidorów mięsistych (u mnie lima)
3 duże słodkie jabłka
2 duże czerwone cebule
1 główka czosnku
1 papryka czerwona
1 ostra czerwona papryczka chilli 
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól


Pomidory myję, kroję na kawałki, przekładam do odpowiednio dużego gara.
Warzywa i jabłka myję, kroję na mniejsze kawałki wkładam do innego również odpowiadającego wielkością garnka, dodaję ziele angielskie i listki laurowe, 
zalewam wodą tak aby zakryć zawartość.
Oba garnki wstawiam na gaz i zagotowuję, pomidory puszczą swoje soki,
więc dodatkowa woda jest zbędna.
Zmniejszam płomień do minimum i gotuję tak długo aż pomidory i reszta się rozpadną.
Mieszam od czasu do czasu.

Jak wszystko przestygnie, to zawartość obu garnków bardzo starannie przecieram 
przez metalowe sito za pomocą drewnianej kuli (klik), przelewam do jednego garnka i łączę,
ponownie stawiam na gaz i zagotowuję.
Zmniejszam płomień na średni i gotuję do momentu, aż uzyskam zadowalającą mnie konsystencję.
Na koniec doprawiam tylko solą. Reszta smaku ma być z warzyw i jabłek. 
Jeżeli były słabej jakości to można doprawić jeszcze miodem i papryką w proszku, 
wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.

Tak przygotowany przecier przelewam do małych słoiczków 
i pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 100 st. C dwie godziny. 
Zostawiam do całkowitego wystudzenia i sprawdzam czy wszystkie słoiczki zaciągnęły, 
w przeciwnym razie przekładam zawartość niezaciągniętych słoiczków do innych
i cały proces pasteryzacji powtarzam.





Gotowe:)))


Uwagi: Ja nie obieram ze skóry pomidorów, reszty warzyw i jabłek.
Po przetarciu  wszystkiego przez sito, skóry i inne nie potrzebne rzeczy zostaną na sicie.