Idealny jako dodatek do mięs i warzyw, świetnie zastępuje sklepowe pomidorowe koncentraty.
A przy doprawieniu dodatkowym wyciśniętym czosnkiem
czy jakąś ostrą przyprawą świetnie się sprawdzi zamiast ketchupu.
Gorąco polecam:)))
Składniki:
5 kg pomidorów mięsistych (u mnie lima)
3 duże słodkie jabłka
2 duże czerwone cebule
1 główka czosnku
1 papryka czerwona
1 ostra czerwona papryczka chilli
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól
Pomidory myję, kroję na kawałki, przekładam do odpowiednio dużego gara.
Warzywa i jabłka myję, kroję na mniejsze kawałki wkładam do innego również odpowiadającego wielkością garnka, dodaję ziele angielskie i listki laurowe,
zalewam wodą tak aby zakryć zawartość.
Oba garnki wstawiam na gaz i zagotowuję, pomidory puszczą swoje soki,
więc dodatkowa woda jest zbędna.
więc dodatkowa woda jest zbędna.
Zmniejszam płomień do minimum i gotuję tak długo aż pomidory i reszta się rozpadną.
Mieszam od czasu do czasu.
Jak wszystko przestygnie, to zawartość obu garnków bardzo starannie przecieram
przez metalowe sito za pomocą drewnianej kuli (klik), przelewam do jednego garnka i łączę,
ponownie stawiam na gaz i zagotowuję.
ponownie stawiam na gaz i zagotowuję.
Zmniejszam płomień na średni i gotuję do momentu, aż uzyskam zadowalającą mnie konsystencję.
Na koniec doprawiam tylko solą. Reszta smaku ma być z warzyw i jabłek.
Jeżeli były słabej jakości to można doprawić jeszcze miodem i papryką w proszku,
wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.
Tak przygotowany przecier przelewam do małych słoiczków
i pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 100 st. C dwie godziny.
Zostawiam do całkowitego wystudzenia i sprawdzam czy wszystkie słoiczki zaciągnęły,
w przeciwnym razie przekładam zawartość niezaciągniętych słoiczków do innych
i cały proces pasteryzacji powtarzam.
i cały proces pasteryzacji powtarzam.
Gotowe:)))
Uwagi: Ja nie obieram ze skóry pomidorów, reszty warzyw i jabłek.
Po przetarciu wszystkiego przez sito, skóry i inne nie potrzebne rzeczy zostaną na sicie.