Pyszny, słodki od pomidorów, lekko pikantny od papryczki, czy można chcieć czegoś więcej?
Zapraszam:)))
Składniki:
1,5 kg pomidorów bez skórki
bulion drobiowy z mięsem w ilości ok. 1,3 l
(tak aby zakrył pomidory w garnku)
(tak aby zakrył pomidory w garnku)
3-4 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
2 garście mrożonej włoszczyzny
Do smaku: sól, pieprz, suszona bazylia
Wykonanie:
Pomidory wkładam do garnka, dodaję włoszczyznę, pokrojoną papryczkę razem z ziarenkami, zalewam wywarem z mięsem (ilość mięsa dostosować do własnych upodobań, lub pominąć).
Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam płomień.
Gotuję ok. pół godziny - do miękkości włoszczyzny.
Na koniec dorzucam czosnek.
Całość miksuję blenderem, doprawiam do smaku i podaję.
Jak ktoś ma ochotę to można ją zabielić mlekiem kokosowym,
Smacznego:)))
Uwagi: Ja wykorzystałam bulion ze szkieletów drobiowych ugotowany z włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym, zrobiony dużo wcześniej i spasteryzowany w słoikach.
Warzywa wykorzystuję na bieżąco, nie wkładam ich do słoików, ziele i liście wyrzucam,
a do słoików wlewam tylko wywar z mięsem.
Dlatego bezpośrednio do zupy nie dodawałam już ziela i liścia,
a mrożona włoszczyzna miała za zadanie zagęścić zupę.
Uwagi: Ja wykorzystałam bulion ze szkieletów drobiowych ugotowany z włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym, zrobiony dużo wcześniej i spasteryzowany w słoikach.
Warzywa wykorzystuję na bieżąco, nie wkładam ich do słoików, ziele i liście wyrzucam,
a do słoików wlewam tylko wywar z mięsem.
Dlatego bezpośrednio do zupy nie dodawałam już ziela i liścia,
a mrożona włoszczyzna miała za zadanie zagęścić zupę.