Dzisiaj poszłam na łatwiznę, szybki i prosty w przygotowaniu obiad każdemu zasmakuje.
Klasyczne kotlety mielone z porem i warzywami.
Gorąco polecam:)))
Składniki:
1 kg mielonego wołowo - wieprzowego
biała część pora
2 jajka
Do smaku: sól, pieprz, suszony majeranek
smalec do smażenia
Wykonanie:
Pora kroję w drobną kostkę, przekładam na sito i przelewam wrzątkiem aby zmiękł
i stracił nie co ostrości.
Mięso przekładam do miski, dodaję jajka i ostudzonego pora.
Całość mieszam ręką, doprawiam do smaku.
Lepię nie za duże kotlety i smażę na małym ogniu z obu stron.
Każdy smaży jak lubi, my lubimy dobrze wysmażone.
Duszone warzywa
buraki podłużne, marchew
(w ilościach stosownych do ilości osób)
(w ilościach stosownych do ilości osób)
smalec, sól
Warzywa obieram, myję, kroję jak mi pasuje, przekładam na rozgrzaną patelnię.
Chwilę smażę na małym ogniu.
Chwilę smażę na małym ogniu.
Podlewam odrobiną wody, oprószam solą
i duszę pod przykryciem do miękkości.
Mieszam od czasu do czasu.
Gotowe:)))