12 kwietnia 2015

Krem czekoladowy z awokado i daktyli / "Chleb" bananowo - daktylowy




Czy śniadanie musi być nudne? A krem czekoladowy tylko ze słoiczka?
Moja odpowiedź: N I E !!!!!
Wszystko można przygotować samemu, bynajmniej wiemy co jemy :))))
Zapraszam do wypróbowania banalnie prostego przepisu na pyszny i zdrowy krem czekoladowy 
z pysznym i zdrowym chlebem bezglutenowym.



Składniki na krem czekoladowy:

100 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
90 g gorzkiej czekolady 60 % kakao
150 g suszonych daktyli bez pestek +/- ok. 170 g wrzącej wody
80 g orzechów laskowych/migdałów
1 dojrzałe awokado (bardzo miękkie)
szczypta soli


Dodatkowo (opcjonalnie):

15 g kakao (3 czubate łyżeczki)
80 g syropu klonowego lub innego słodu


Zaczynam od namoczenia orzechów/migdałów, zalewam je wrzątkiem.
Odstawiam na kilka godzin, najlepiej na noc.

Następnie kroję daktyle i również zalewam wrzątkiem aby zmiękły,
(wody wlewam tylko tyle aby zakryła owoce, posłuży do rozrzedzenia kremu).
Odstawiam na 30 minut.

W kąpieli wodnej rozpuszczam masło/olej z czekoladą.
Odstawiam do przestudzenia.

Do kielicha malaksera przekładam daktyle razem z wodą, w której się moczyły,
dodaję orzechy oraz obrane ze skórki migdały, sól, miksuję na gładko.
Następnie dodaję obrane i pokrojone awokado, miksuję.

Na koniec małym strumieniem dolewam i miksuję cały czas,
rozpuszczone masło/olej z czekoladą.

Mi osobiście smakuje krem już na tym etapie, ale znając moje dzieci
to niestety nie będzie im smakował, więc dodaję jeszcze kakao i syrop klonowy, znowu miksuję.

Całość przekładam do miseczki i odstawiam do stężenia. 
Świetnie smakuje z chlebem z przepisu poniżej.





Smacznego:))


***

Składniki na "chleb" bananowo - daktylowy:


6 jajek
1 przejrzały banan (ok. 180 g ze skórką)
150 g suszonych daktyli bez pestek + ok. 190 g wody (wrzątek)
60 g mąki kokosowej
80 g mąki migdałowej
40 g masła klarowanego
2 łyżeczki sody
szczypta soli

mielone migdały do posypania chleba

prostokątna forma sylikonowa (keksówka)
masło klarowane do wysmarowania formy


Daktyle kroję i zalewam wrzątkiem tylko tak aby je zakryć. Odstawiam do zmiękczenia.
Jak wystygną to przelewam je do miski, dodaję banana i miksuję na gładko blenderem.

Dodaję jajka, miksuję na gładko, masa jest dość rzadka.

Wsypuję obie mąki, sodę, sól i masło, miksuję do połączenia się składników.
Odstawiam na kilka minut aby mąki wchłonęły płyn.
I w zależności ile zużyłam wody i jakie były duże jajka dostosowuję ilość dodanych mąk.
Masa ma mieć konsystencję jak na racuchy.

Gotową masę przelewam do formy wysmarowanej masłem klarowanym, 
wygładzam i posypuję migdałami.

Piekarnik nagrzewam na 150 st.C. funkcja termoobieg i piekę do suchego patyczka, 
ok. 60 minut.
Zostawiam na kilka minut w uchylonym piekarniku, po czym wykładam z foremki na kratkę i studzę.





Smacznego:))