18 kwietnia 2015

Schab pomarańczowo - miodowy... z sosem selerowo - paprykowym




Składniki:

kawałek schabu ok. 800 - 1000 g
ok. 5 liści czosnku niedźwiedziego 
olej kokosowy do smażenia 

Marynata:

0,5 l wody
sok z jednej pomarańczy
garść świeżego oregano - drobno pokrojony
łyżka ostrej musztardy
łyżka miodu
2 łyżeczki soli

Sos z selera naciowego i papryki czerwonej:

łodygi selera naciowego
2 czerwone papryki
łyżeczka miodu
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła klarowanego

sól, pieprz do smaku

mleko migdałowe do zabielenia ok. 0,5 szklanki

Wykonanie:

Schab myję, odcinam wszystkie błony, przekładam do naczynia.
Mieszam składniki marynaty i zalewam nią schab, odstawiam na całą noc.

Następnego dnia rozgrzewam olej kokosowy w brytfannie, czosnek niedźwiedzi kroję drobno, wrzucam na rozgrzany tłuszcz i mieszam chwilę, tak aby tylko złapał temperaturę.
Mięso wyciągam z marynaty, wkładam do brytfanny i obsmażam na złoto z każdej strony.
Zmniejszam płomień, wlewam całą marynatę i duszę do miękkości 
ok. 1-1,5 godziny pod przykryciem.
Cały czas kontroluję ilość płynu, ponieważ trochę marynaty musi zostać, 
powstanie z tego świetny sosik.

Jak mięso będzie już miękkie to wyłączam gaz,
dokładnie zakrywam brytfannę przykrywką i zostawiam aby odpoczęło.
Jak lekko wystygnie to wyciągam go na deskę i kroję w plastry.
Przekładam z powrotem do brytfanny, zakrywam 
i odgrzewam w dogodnym dla siebie momencie.

W między czasie robię sos.
W garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzewam część masła klarowanego.
Czosnek obieram i miażdżę, wrzucam do garnka i smażę tak aby lekko zbrązowiał, 
wyciągam i wyrzucam. Chcę tylko, aby oddał swój aromat a nie dominował w sosie.
Seler kroję drobno, przekładam do garnka, dodaję miód i duszę do momentu aż będzie al dente.
Papryki myję wyciągam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki.
Dodaję do selera, podlewam odrobiną wody, solę i pieprzę do smaku.
Jak papryka również będzie al dente dodaję mleko 
i gotuję jeszcze chwilę mieszając od czasu do czasu.
Następnie miksuję blenderem na gładko i dodaję resztę masła.
Smakuję i ewentualnie jeszcze doprawiam.

Schab układam na selerowo - paprykowym sosie, polewam sosikiem powstałym z marynaty
i podaje z ulubioną sałatą.


Smacznego:)))