5 stycznia 2017

Torcik jaglany W-Z




Składniki na masę jaglaną:

100 g suchej kaszy jaglanej
400 g wody
szczypta soli
cukier trzcinowy
sok z cytryny 

Kaszę uprażyć w suchym garnku z nieprzywierającym dnem.
Zalać wodą, gotować na malutkim ogniu do miękkości.
Mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.
Kasza praktycznie wchłonie całą wodę.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym.
Kasza w smaku ma być słodkawo kwaśna, jak najbardziej zbliżona
do tradycyjnego twarogu np. z wiaderka.
Zmiksować blenderem na jednolitą masę, odstawić.


Składniki na ciasto:

3 jajka oddzielnie żółtka i białka
szczypta soli
120 g miękkiego masła klarowanego
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
1 opakowanie budyniu śmietankowego /45 g/
kilka kropli ekstraktu z wanilii
20 g mąki kokosowej
30 g kakao
odrobinę białego rumu

Piekarnik nagrzać do 150 st. C termoobieg.

Białka upić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić.

Do miski włożyć masło, wsypać cukier, utrzeć.
Następnie dodawać po jednym żółtku, utrzeć na prawię białą masę.
Dodać proszek do pieczenia, budyń, masę jaglaną, kilka kropli ekstraktu z wanilii,
kakao, rum do smaku.
Wymieszać.
Posmakować, to jest ostatni moment żeby doprawić ciasto tak aby nam smakowało.
Jak jest wszystko ok to wsypać mąkę kokosową, wymieszać,
ona wchłonie nadmiar płynu co spowoduję, że masa się zagęści.
Na koniec do masy przełożyć pianę z białek i delikatnie przemieszać łyżką.

Gotowe ciasto przelać do foremki /u mnie okrągła o średnicy 16 cm./

Piec ok. 1,5 godziny do suchego patyczka.

Sprawdzić patyczkiem czy jest suche nie prędzej niż po godzinie pieczenia
jak zacznie się rumienić.

Gotowy biszkopt wystudzić, wyjąć z blaszki i dać mu wystygnąć do końca na kratce.
Zimny przekroić na trzy blaty.


Krem jaglany - waniliowy:

150 g kaszy jaglanej /najlepsza słodka odmiana/
600 g wody
200 g masła klarowanego
pół łyżeczki soli do gotowania kaszy
60 g - 80 g cukru trzcinowego
ekstrakt waniliowy do smaku w/g upodobań
odrobinę białego rumu do smaku, można pominąć
odrobinę soku z cytryny do smaku


Kaszę zalać wodą, dodać sól, gotować na malutkim ogniu do miękkości.
Mieszać od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.
Kasza praktycznie wchłonie całą wodę.
Dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny, rum, ekstrakt waniliowy i masło.
Zmiksować blenderem.
Posmakować, krem ma być idealnie kremowy i waniliowy.
W razie potrzeby, jakby krem wyszedł zbyt gęsty, to rozrzedzić go przegotowaną wodą.

Lekko ciepłym kremem przełożyć blaty ciasta.
Odstawić do całkowitego stężenia.
U mnie wyglądało to tak, że krem pod naciskiem kolejnego blatu
zaczął wypływać, więc założyłam obręcz od formy.
Dopiero po całkowitym stężeniu zdjęłam obręcz i dokończyłam boki torcika.

Przygotować polewę czekoladową np. z tego przepisu, polać ciasto.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Odstawić do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.

Torcik wyszedł pyszny.
Nie spodziewałam się aż takiego efektu.
Ja jeszcze od siebie dwa blaty ciasta delikatnie przesmarowałam
musem z mango i jabłka, który robiłam wcześniej do naleśników.
Żałuję tylko, że nie mam zdjęć przekrojonego ciasta.
Torcik robiłam w prezencie urodzinowym i nie wypadało mi go rozkrajać,
ale następnym razem chętnie się podzielę.


;*