5 stycznia 2017

Makowiec jaglany





Masa jaglana:

100 g kaszy jaglanej
450 g wody
pół łyżeczki soli himalajskiej
cukier kokosowy
sok z cytryny

Kaszę uprażyć na sucho w garnuszku.
Dodać wodę i sól.
Ugotować do miękkości.
Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Zmiksować blenderem na gładko, odstawić do przestudzenia.


Ciasto:

3 jajka
100 g masła klarowanego
100 g cukru kokosowego
szczypta soli
1 budyń śmietankowy bg
100 g mielonego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
biały rum do smaku
orzechy włoskie - ilość w/g uznania
ekstrakt waniliowy


Polewa:

50 g gorzkiej czekolady
30 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno

dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania


Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Dodać masę jaglaną, wymieszać.
Dodać mak, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać.
Do smaku dodać rum, ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Na koniec dodać orzechy i białka, delikatnie przemieszać łyżką.

Piekarnik nagrzać do 150 st. C termoobieg.
Ciasto przelać do foremki /16 - 18 cm średnicy/.
Piec 1,5 godziny, do suchego patyczka.

Wyjąć, odczekać chwilę aż przestygnie.
Zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Składniki polewy rozpuścić w garnuszku na malutkim ogniu, nie podgrzewać.
Za pomocą pędzelka rozprowadzić polewę na cieście. posypać wiórkami.

Odstawić do stężenia.

Wiem, że to już nie czas na ciasta makowe, ale nie mogłam się powstrzymać,
musiałam wypróbować czy na bazie babki jaglanej wyjdzie ciasto z makiem.
Tadam ! Jest, wyszło pyszne, polecam ;-)


;*