28 maja 2015

Karkówka miodowo - musztardowa z tymiankiem




Kolejna mięsna propozycja.
Doskonała karkówka, nie tylko na kanapki, ale również solo jako przekąska np. z oliwkami.
Można ją również podać na ciepło z sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
Gorąco polecam:)))


Składniki:

ok. 1,4 kg karkówki

Na marynatę:

70 g ostrej musztardy
70 g dobrego miodu
15 g drobnej soli
40 g oliwy z oliwek
5 g suszonego tymianku

Dodatkowo:

łyżka smalcu do smażenia

Wykonanie:

Mieszam składniki marynaty i wsmarowuję ją w karkówkę, odkładam na min. 2 godziny.
Następnie rozgrzewam tłuszcz w brytfannie i na dużym ogniu obsmażam mięso z każdej strony, 
aby zamknąć w nim wszystkie smaki.
Potem zmniejszam gaz, wlewam resztę marynaty, która ściekła w trakcie macerowania, 
podlewam wodą do 1/3 wysokości mięsa i duszę pod przykryciem ok. 2 godziny. 
Obracam mięso w między czasie.
Wyłączam gaz i daję mu odpocząć.
W tym momencie karkówkę można podać na ciepło z sosikiem i ulubionymi dodatkami, 
lub poczekać aż wystygnie i pokroić w plastry jako dodatek do pieczywa i nie tylko.




Gotowe:)))