19 września 2014

Surówka z białej kapusy



Jest to najlepsza surówka jaką do tej pory nauczyłam się robić,
bije na głowę wszystkie surówki, które robię.
Skład i dodatki dobieram według potrzeb, lub według tego co mam w koszu z warzywami.
Niestety nie będę wstanie podać dokładnych ilości wszystkich składników i dodatków, zawsze robię na tzw. "oko" i do smaku.


Składniki:

mała główka białej kapusty
duża marchew
korzeń pietruszki
natka pietruszki
szczypiorek
zielona część pora

oliwa z pestek winogron
ocet balsamiczny barwiony karmelem
sól, pieprz

Ja się wspomagam urządzeniem do szatkowania i tarcia, które jest dodatkiem maszynki do mielenia mięsa firmy Zelmer.

Kapustę szatkuję, marchew i pietruszkę ścieram na drobnych oczkach.
Natkę pietruszki, szczypiorek i por drobno siekam.

Wszystko wkładam do dużej miski, polewam oliwą, octem balsamicznym (z nim trzeba uważać, jak się przesadzi surówka wyjdzie za kwaśna, wtedy trzeba będzie dosypać cukru, więc lepiej dodawać po trochu i smakować) posypuję solą i pieprzem.

Całość mieszam bardzo dokładnie, smakuję i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Dobra jest tego samego dnia, ale następnego jest jeszcze lepsza, więc warto przechować w lodówce to co zostało i wykorzystać jako dodatek do innego obiadu.





Smacznego:)