13 grudnia 2018

Barszcz czysty /wyk. TM/




Do naczynia miksującego włożyć 500 g obranych
i pokrojonych buraków, rozdrobnić 5 s / obr. 5,
przełożyć do miski, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojone warzywa:
- 50 g marchewki
- 50 g selera
- 50 g korzenia pietruszki
- 30 g białej części pora
- 2 ząbki czosnku
Rozdrobnić 5 s / obr. 5.
Zgarnąć kopystką na dno naczynia. 
Włożyć koszyczek.

Do koszyczka włożyć:
- 2 kurze skrzydełka
- 2 kawałki suszonego grzyba
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 40 g pokrojonej na kawałki wędzonej słoniny.
- czubatą łyżeczkę soli

Całość zalać 1500 g wody.
Gotować 50 min. / 100 st. C / obr. 1 wsteczny.

Ostrożnie wyjąć koszyczek i odstawić.

Dodać:
- buraki
- 30 g octu jabłkowego
- 3 kopiaste łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Gotować 20 min. / 100 st. C / obr. 1 wsteczny.

Doprawić do smaku, przelać przez sitko do zwykłego garnka.
Odstawić, najlepiej smakuje na następny dzień.


Smacznego;***