11 lutego 2017

Krem z opalonego bakłażana




Składniki:

1 bakłażan /ok. 350 g/
90 g zielonej części pora
50 g oliwy z oliwek
200 g warzyw /marchew i pietruszka/
2 gałązki selera
100 g bulwy kopru włoskiego
garść posiekanego tymianku
garść posiekanego majeranku
40 g masła klarowanego

do smaku: sól, pieprz, miód


Wykonanie:

Bakłażana opalić na gazie, ewentualnie upiec w piekarniku.

Ja opalam skórkę na czarno kładąc bakłażana na palniku, obracam go co jakiś czas
aby opalił się równomiernie. Odstawiam do wystudzenia.
Następnie delikatnie ściągam skórę i opłukuję.

Marta z Jadłonomi świetnie opisuje jak to wykonać /klik/

Por pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 3 s./obr. 6.
Dodać oliwę, dusić 6 min./varoma/obr. 1.
Dodać pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: 
seler, marchew, pietruszkę, koper włoski i bakłażan.
Gotować 35 min./100 st. C/obr. 1.
Na koniec dodać zioła, masło, doprawić do smaku, 
zmiksować na gładko ok. 30 s./obr. 3 - 10 stopniowo zwiększając obroty.


;*