21 grudnia 2017

Kokernik /wyk. w TM/




Składniki:

3 jajka
50 g oleju kokosowego /rozpuszczony i wystudzony/
100 g miodu
25 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta soli
aromat waniliowy
400 g schłodzonej śmietanki kokosowej /tylko ta twarda część/
100 g mąki kokosowej /przesianej przez sito/
forma o średnicy ok. 17 cm.


Wykonanie:

Do naczynia miksującego założyć motylek.
Wlać jajka, dodać miód, sól i sok z cytryny.
Ubijać 11 min. / 37 st. C / obr. 3.
Na 5 minut przed końcem, przez otwór w pokrywie dodać olej kokosowy,
kilka kropli aromatu waniliowego.
Na 4 minuty przed końcem, przez otwór w pokrywie dodać po łyżce śmietankę kokosową.
UWAGA!!! Chlapie,  zmniejszyć obroty na 2,5 lub nawet na 2.
Zdjąć motylek.
Dodać mąkę kokosową, wymieszać 1 min. / obr. 2.
Wlać do formy, konsystencja ciasta przypomina gęstą śmietanę.

Piekarnik nagrzać 150 st. C, funkcja termoobieg.
Piec ok. 1 godzinę i 15 minut. 
Do zrumienienia i suchego patyczka.




Ciasto jest wilgotne, w smaku i konsystencji do złudzenia przypomina sernik.
Mój mąż, zatwardziały sernikożerca nie domyślił się, że nie jest to sernik.


;**