Dziś dzień matki i w związku z tym pragnę wszystkim mamom życzyć wszelkiej pomyślności,
spełnienia najskrytszych pragnień, samych cudownych chwil w życiu,
spełnienia najskrytszych pragnień, samych cudownych chwil w życiu,
a przede wszystkich pociechy z dzieci.
Zapraszam na kawałek pysznego ciasta:-)
Zapraszam na kawałek pysznego ciasta:-)
Składniki na ciasto:
4 jajka
25 g klarowanego masła
90 g miodu
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki kakao
200 g mąki kokosowej
(ja dałam zmielone wiórki po robieniu mleka, jeszcze wilgotne, suchej mąki trzeba dać mniej)
Składniki na masę śmietankową:
200 g śmietanki kokosowej
80 g miodu
ok. 1 łyżka ekstraktu waniliowego (według uznania)
20 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
Składniki na masę karmelową ze słonecznikiem:
150 g pestek słonecznika
200 g jasnego miodu
100 g masła klarowanego
200 g śmietanki kokosowej
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
foremka prostokątna o wymiarach 27 cm / 17 cm lub inna
ok. 1/4 szklanki mocnej czarnej kawy do nasączenia ciasta
(opcjonalnie, ciasto wychodzi dość wilgotne)
(opcjonalnie, ciasto wychodzi dość wilgotne)
masło klarowane do wysmarowania formy
Wykonanie:
Ciasto:
Oddzielam żółtka od białek.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ucieram z miodem na puszysto, dodaję masło, ucieram dalej.
Dodaję resztę i dokładnie mieszam.
Delikatnie łączę z białkami za pomocą łyżki.
Formę smaruję masłem, wlewam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 160 st. C funkcja termoobieg, piekarnika i piekę 30 minut, do suchego patyczka.
Wyciągam i studzę w formie.
Wyciągam i studzę w formie.
Masa śmietankowa:
Śmietankę miksuję z miodem, dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam,
wlewam wystudzoną żelatynę i znowu mieszam.
wlewam wystudzoną żelatynę i znowu mieszam.
Ciasto przekrawam na dwie części, miało być równo, ale nie wyszło :(
Część pozostawioną w formie nasączam kawą,
na nią wylewam tężejącą śmietankę i równomiernie rozprowadzam,
na śmietankę przekładam drugą część ciasta i lekko przyduszam, nasączam kawą.
na nią wylewam tężejącą śmietankę i równomiernie rozprowadzam,
na śmietankę przekładam drugą część ciasta i lekko przyduszam, nasączam kawą.
Masa karmelowa:
Słonecznik prażę na suchej patelni.
Do garnuszka wkładam miód, uprażony słonecznik
i podgrzewam ok. 10 minut aby uzyskać bursztynowy kolor.
Do garnuszka wkładam miód, uprażony słonecznik
i podgrzewam ok. 10 minut aby uzyskać bursztynowy kolor.
Ściągam z gazu, dodaję śmietankę, masło i sól.
Ponownie stawiam na gazie.
Gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć,
czyli ok. 15 minut, nie dłużej bo wyjdzie za gęsta.
Ponownie stawiam na gazie.
Gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć,
czyli ok. 15 minut, nie dłużej bo wyjdzie za gęsta.
Jak lekko przestygnie wylewam na ciasto i równo rozprowadzam.
Gotowe:)))
Ja do tego ciasta użyłam własnoręcznie przygotowanego mleka kokosowego.
300 g wiórek zmiksowałam na bardzo dużych obrotach w blenderze, zalałam 1 l. wrzącej wody, znowu zmiksowałam i odstawiłam przykryte do przestudzenia.
Jeszcze ciepłe przelałam przez ścierkę, a wiórki dokładnie odcisnęłam.
Mleko odstawiłam w chłodne miejsce, a wiórki zostawiłam w ścierce.
Na drugi dzień miałam idealnie oddzieloną śmietankę od wody kokosowej.
Wodę przelałam do słoika i wstawiłam do lodówki, posłuży mi do zrobienia koktajlu,
natomiast śmietankę i część wiórek wykorzystałam do ciasta.
natomiast śmietankę i część wiórek wykorzystałam do ciasta.
Ciasto ogólnie dość proste w wykonaniu, ale czasochłonne.
Za to pyszne i to rekompensuje mi poświęcony na jego wykonanie czas.