3 listopada 2017

Biszkopt z mąki kokosowej /wyk. w TM/




Bardzo udany eksperyment, szybki i łatwy w przygotowaniu.
W stu procentach bezglutenowy, puszysty, a co najważniejsze nie jest suchy.
Polecam dla tych co mogą jajka i miód.
Ja swój biszkopt przygotowałam w urządzeniu Thermomix,
ale z powodzeniem uda się go zrobić zwykłym mikserem.


Składniki na foremkę o średnicy 16 cm.:


3 jajka
30 g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g miodu
szczypta soli


Rozgrzać piekarnik do 170 st. C.

Oddzielić żółtka od białek.
Założyć motylek.
Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól.
Ubić na sztywno 1 min. 40 s / obr. 3.
Przełożyć do miski.




Przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
Foremkę wysmarować odrobiną masła klarowanego.

Do naczynia miksującego przełożyć żółtka.
Dodać miód, ubić 2 min. / obr. 2 - 3.

Ubite żółtka, wlać do białek, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Za pomocą łopatki delikatnie całość połączyć, tak aby białka nie opadły.
Całość przełożyć do foremki.
Piec ok. 30 min. do zrumienienia i suchego patyczka.




Wystudzić całkowicie.
Gotowy można przekroić na dwa blaty.
Przełożyć ulubionym kremem, owocami, dżemem, galaretką.
U mnie wiśnie z kompotu i kokosowa śmietanka.
Dodatkowo biszkopt nasączyłam odrobiną czystej wódki.




Smacznego;**