30 maja 2015

Pieczony dorsz z cukinią




Proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Ja generalnie nie jestem mistrzem w robieniu rybnych dań, ale ta wyjątkowo mi posmakowała, 
wiec postanowiłam podzielić się przepisem.


Składniki:

4 filety z dorsza bałtyckiego
1 cebula (u mnie czerwona)
sól
suszony koper
cytryna
białe wino
1 średnia cukinia
olej kokosowy
świeżo mielone suszone chilli tak dla podkreślenia smaku


Filety oczyściłam z ości, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
Skropiłam sokiem z cytryny i winem.
Oprószyłam solą oraz posypałam koperkiem.
Na wierz ułożyłam krążki z cebuli.

Piekarnik nagrzałam do 200 st. C i piekłam rybę ok. 30 minut.

W między czasie przygotowałam cukinię.
Dokładnie ją umyłam i starłam na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju kokosowego, 
przełożyłam cukinię i dusiłam do miękkości, posoliłam do smaku.

Gotową potrawę posypałam odrobiną świeżo zmielonego chilli.


Gotowe:)))