8 maja 2015

Kruche ciasto z rabarbarem, rodzynkami i kruszonką




Pierwszy raz robiłam ciasto z rabarbarem i szczerze mówiąc jestem mile zaskoczona.


Składniki na spód:

100 g mąki migdałowej
100 g mąki kokosowej
100 g masła klarowanego
łyżka miodu
szczypta soli


Składniki na kruszonkę:

100 g mąki kokosowej
50 g masła klarowanego
szczypta soli
łyżeczka miodu


Składniki na mus z rabarbaru i rodzynek:

ok. 1 kg rabarbaru, po obraniu ok. 800 g
dwie garście rodzynek
miód do smaku
łyżka masła klarowanego


Dodatkowo:

okrągła sylikonowa foremka o średnicy 23 cm.
papier do pieczenia
400 g suchych ziaren (u mnie cieciorka)


Wykonanie:

Zaczynam od przygotowania musu z rabarbaru i rodzynek.
Rabarbar myję, obieram, kroję w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewam masło, przekładam rabarbar i rodzynki, 
duszę na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadnie ok. 25 minut. 
Ściągam patelnię z kuchenki, dodaję miód do smaku, 
mieszam i odstawiam do przestudzenia.

Następnie ręką zagniatam ciasto na spód. 
Wyklejam nim foremkę tak aby część nachodziła na brzegi.




Na ciasto wykładam mocno pognieciony papier do pieczenia, 
dociskam go do ciasta, a na niego wysypuję ziarna cieciorki. 




Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika 
nagrzanego do 150 st. C funkcja termoobieg na 20 minut.




W między czasie przygotowuję kruszonkę.
Składniki mieszam ręcznie w misce aż do uzyskania kruszonki.

Wyciągam upieczony spód, ściągam papier z ziarnami.
Wykładam mus rabarbarowy i posypuję go kruszonką, 
ponownie wkładam ciasto do piekarnika, 
ustawień nie zmieniam i piekę 25 minut.




Studzę na kratce, a następnie ostrożnie wykrawam kawałki ciasta.





Gotowe:)))


Wszystkim odwiedzającym mojego bloga życzę słonecznego weekendu:)))