Składniki na spód:
100 g mąki migdałowej
100 g mąki kokosowej
100 g masła klarowanego
łyżka miodu
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki kokosowej
50 g masła klarowanego
szczypta soli
łyżeczka miodu
Składniki na mus z rabarbaru i rodzynek:
ok. 1 kg rabarbaru, po obraniu ok. 800 g
dwie garście rodzynek
miód do smaku
łyżka masła klarowanego
Dodatkowo:
okrągła sylikonowa foremka o średnicy 23 cm.
papier do pieczenia
400 g suchych ziaren (u mnie cieciorka)
Wykonanie:
Zaczynam od przygotowania musu z rabarbaru i rodzynek.
Rabarbar myję, obieram, kroję w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewam masło, przekładam rabarbar i rodzynki,
duszę na małym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadnie ok. 25 minut.
Ściągam patelnię z kuchenki, dodaję miód do smaku,
mieszam i odstawiam do przestudzenia.
Następnie ręką zagniatam ciasto na spód.
Wyklejam nim foremkę tak aby część nachodziła na brzegi.
Na ciasto wykładam mocno pognieciony papier do pieczenia,
dociskam go do ciasta, a na niego wysypuję ziarna cieciorki.
Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika
nagrzanego do 150 st. C funkcja termoobieg na 20 minut.
W między czasie przygotowuję kruszonkę.
Składniki mieszam ręcznie w misce aż do uzyskania kruszonki.
Wyciągam upieczony spód, ściągam papier z ziarnami.
Wykładam mus rabarbarowy i posypuję go kruszonką,
ponownie wkładam ciasto do piekarnika,
ustawień nie zmieniam i piekę 25 minut.
Gotowe:)))
Wszystkim odwiedzającym mojego bloga życzę słonecznego weekendu:)))
Wszystkim odwiedzającym mojego bloga życzę słonecznego weekendu:)))