Robiłam już omlety z banami, jabłkami, teraz skusiłam się na połączenie
mango z bananem i nie zawiodłam się.
Banany dały słodycz, a mango orzeźwienie.
Gorąco polecam, tym bardziej, że takie śniadanie potrafi nasycić na kilka godzin....
Składniki:
3 jajka
szczypta soli
1 duże dojrzałe mango
2 dojrzałe banany
masło klarowane
patelnia o średnicy 28 cm.
Wykonanie:
Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam na sztywno z solą.
Żółtka roztrzepuję i dodaję do białek, delikatnie łączę za pomocą łopatki,
tak aby białka nie opadły.
W między czasie rozgrzewam masło na patelni na bardzo małym ogniu,
chodzi tylko o to aby rozpuściło się masło.
Na patelnię wlewam białka z żółtkami i rozprowadzam równomiernie.
Owoce obieram i kroję w drobną kostkę.
Wykładam na omlet, staram się aby było wszędzie po równo.
Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C funkcja góra - dół.
Wstawiam patelnię i piekę ok. 20 minut.
Całość wykładam na talerz składając omleta na pół.
Ta porcja wystarczy dla dwóch bardzo głodnych osób, lub trzech mniej głodnych.
Smacznego:)))