3 maja 2015

Omlet z bananami i mango




Robiłam już omlety z banami, jabłkami, teraz skusiłam się na połączenie 
mango z bananem i nie zawiodłam się. 
Banany dały słodycz, a mango orzeźwienie. 
Gorąco polecam, tym bardziej, że takie śniadanie potrafi nasycić na kilka godzin....



Składniki:

3 jajka
szczypta soli

1 duże dojrzałe mango
2 dojrzałe banany

masło klarowane 

patelnia o średnicy 28 cm.


Wykonanie:

Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam na sztywno z solą.
Żółtka roztrzepuję i dodaję do białek, delikatnie łączę za pomocą łopatki, 
tak aby białka nie opadły.
W między czasie rozgrzewam masło na patelni na bardzo małym ogniu, 
chodzi tylko o to aby rozpuściło się masło.
Na patelnię wlewam białka z żółtkami i rozprowadzam równomiernie.

Owoce obieram i kroję w drobną kostkę.
Wykładam na omlet, staram się aby było wszędzie po równo.

Piekarnik rozgrzewam do 200 st. C funkcja góra - dół. 
Wstawiam patelnię i piekę ok. 20 minut.
Całość wykładam na talerz składając omleta na pół.


Ta porcja wystarczy dla dwóch bardzo głodnych osób, lub trzech mniej głodnych.






Smacznego:)))