13 kwietnia 2017

Chrzan tarty /wyk. w TM/

Przepis na ten cudowny, ostry, a jednoczenie pyszny chrzan znalazłam 
przez przypadek na youtube /klik/. 
Nie byłabym sobą gdybym go nie wypróbowała, tym bardziej że święta za pasem. 
Zwiększyłam proporcje, a cukier zamieniłam na miód.
Gorąco polecam, przepis jest prosty, ale uwaga! Wyciska łzy ... 




Składniki:

600 g obranego i pokrojonego na małe kawałki chrzanu
375 g wody
125 g miodu
15 g drobnej soli
115 g soku z cytryny /ok. 1,5 szt./


Wszystkie składniki na raz włożyłam do naczynia miksującego.
Miksowałam pomagając sobie kopystką na najwyższych obrotach 10 / ok. 1 min. 24 s. z przerwami.
Robiłam tak jak podaje autorka, czyli, wyłączałam urządzenie 
i zgarniałam chrzan ze ścianek i pokrywy.  
Gotowy przełożyłam do słoiczków.


;*