9 maja 2015

Polędwica w porach z cukinią i czosnkiem niedźwiedzim




Składniki:

1 polędwica
1/2 małej cukinii 
biała część dużego pora
1 cm. kawałek imbiru pokrojony w kosteczkę
papryczka chilli pokrojona w plasterki
spora garść posiekanego czosnku niedźwiedziego

sól do smaku

łyżka miodu
łyżka masła klarowanego


Wykonanie:

Rozgrzewam patelnię z masłem, pora kroję w pół plasterki, 
przekładam na patelnie i smażę razem z miodem, krótko, tylko do zeszklenia.
Następnie dodaję pokrojoną cukinię razem ze skórką, imbir i papryczkę.
Smażę chwilę i podlewam ok. 1 szklanką wody.
Zagotowuję i solę do smaku.

Polędwicę kroję na plastry o grubości ok. 1 cm, lekko rozbijam dłonią.
Układam na warzywach, przykrywam przykrywką, 
zmniejszam płomień i duszę do miękkości ok. 30 minut, 
na chwilę przed końcem duszenia dodaję czosnek.





Smacznego:)))