31 stycznia 2016

Antrykot wołowy wolno pieczony





Składniki:

antrykot wołowy - jeden kawałek
(ilość dostosować do apetytu)

3-4 cebule
2-3 ząbki czosnku
suszony rozmaryn
sól, pieprz

naczynie żaroodporne
duuuużo czasu


Antrykot oprószyć z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem.
Przełożyć do naczynia.
Cebulę obrać, pokroić w grubsze piórka, czosnek obrać, pokroić w plasterki, obłożyć mięso.
Naczynie szczelnie zakryć.
Jeżeli jest przykrywka to sprawa jest jasna, natomiast jak jej nie ma, 
to naczynie należy dokładnie zakryć folią aluminiową.

Piekarnik nagrzać do 100 st. C.
Wstawić mięso i piec min. 12 godzin, ale czas dostosować do ilości mięsa,
jak i do wieku zwierzaka, im więcej i im starsze mięso tym dłużej będzie się piekło.
Ja wstawiam na noc, a rano sprawdzam czy jest już miękkie i ewentualnie jeszcze dopiekam.

Można podać jako poszarpane z surówką z kapusty i marchewki, sosem pomidorowym, 
zawinięte w jajecznego naleśnika, lub z frytkami z np. selera.
Daję gwarancję, że wszystkim będzie smakowało.

;*