12 maja 2015

Pierś z kurczaka i warzywne trio




Danie tak proste, że chyba prościej się już nie da, za to pyszne, lekkie i sycące za razem.


Składniki:

piersi z kurczaka
pęczek młodej marchewki lub więcej
warzywne trio: brokuł, kalafior, marchewka
sól, pieprz cayenne
masło klarowane

Ilość mięsa i warzyw każdy musi dostosować do własnych potrzeb,
w zależności od ilości osób do wykarmienia.

Wykonanie:

Piersi myję, osuszam i nacinam z jednej strony, oprószam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane, smażę piersi z obu stron na złoty kolor.

Na drugiej patelni zagotowuję osoloną wodę.
Marchewki oczyszczam, myję i gotuję do miękkości.

Do garnuszka wsypuję warzywne trio, wlewam wody do połowy garnka, 
solę i również gotuję do miękkości, ewentualnie odlewam nadmiar wody, 
dodaję masło klarowane i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.

Teraz wystarczy ułożyć kompozycję na talerzu i podać.

Gotowe:)