2 maja 2015

Podudzia z kurczaka czosnkowo - miodowe




Uwielbiam drób praktycznie w każdej postaci....
Te pałeczki polecam tym, którzy preferują słodko - ostre smaki.


Składniki:

1 kg podudzi z kurczaka
masło klarowane

Marynata:

sok z jednej cytryny
2 łyżki miodu
1 główka czosnku 
2 szkl. wody
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli
sól do smaku 

Podudzia myję i osuszam.
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę,
mieszam w garnuszku z resztą składników marynaty,
podgrzewam i doprawiam solą.
Mięso przekładam do miski, zalewam marynatą i odstawiam na kilka godzin, 
najlepiej na całą noc.

Następnie rozgrzewam piekarnik do 200 st. góra - dół.
Pałeczki przekładam do naczynia żaroodpornego, 
podlewam marynatą do ok. 1/4 wysokości naczynia i piekę ok. 1 godzinę, 
w między czasie raz obracam mięso, żeby równomiernie się upiekło. 
W razie potrzeby podlewam w trakcie pieczenia marynatą.

Po godzinie pieczenia (marynata musi odparować, dlatego podlewam z umiarem),
każdą pałeczkę smaruję masłem i dopiekam jeszcze pół godziny 
dla uzyskania spieczonej skórki.

Pozostałą marynatę przelewam do garnuszka i gotuję na dużym ogniu aż zredukuje się do postaci gęstego sosu, nie doprawiałam, ponieważ powstały sosik jest bardzo wyrazisty w smaku, 
idealny do moczenia podudzi w trakcie jedzenia.

Jak dla mnie palce lizać!!!


Smacznego:)))